Write For Us

Social

  • هفت سین در قدیم

    در زمان ساسانيان، قاب هاي زيباي منقوش و گرانبهايي از جنس کائولين از چين به ايران آورده مي شد و يکي از کالاهاي ارزشمند بازرگاني چين و ايران همين ظرف هايي بود که بعدها به نام کشوري که از آن آمده بود نامگذاري شد و به نام «چيني» و به گويش ديگر به صورت سيني و معرب «صيني» در ايران رواج يافت. براي چيدن خوان نوروزي از همين ظرف ها استفاده مي شد; آنها را به عدد هفت امشاسپند که عبارتند از ارديبهشت، خرداد، مرداد، شهريور، بهمن، اسپندارمذ و خود اهورامزدا، بر سر خوان هاي نوروزي مي گذاشتند و از اين رو خوان نوروزي، به نام هفت سيني و يا هفت قاب نام گرفت و بعدها با حذف «يا» به شکل «هفت سين» درآمد.

    يکي از لوازم خوان نوروزي، کتاب مقدس بود و چون اين جشن ملي است، هر خانواده مي توانست کتاب مذهبي ويژه خود را بر خوان نوروزي بگذارد. از ديگر خوراکي هايي که در زمان ساساني بر خوان نوروزي مي گذاشتند نان بود که نمادي از برکت است. در آن زمان، نان هايي به اندازه يک کف دست يا اندکي کوچک تر مي پختند و آنها را، درون (DRON  ) مي ناميدند و بر سر سفره هفت سين  مي گذاشتند. شير تازه دوشيده شده در خوان نوروزي نمادي است از غذاي نوزادان گيهاني، زيرا بنابر اسطوره آفرينش انسان، در گهنبار همسپنتمدم، يعني در سيصد و شصت و پنجمين روز سال آفريده شد.

    بنابراين در جشن زايش آدميان، همانطور که کودک نوزاد به شير نياز دارد، نوزادان گيهاني نيز به شير که در دين ايران کهن بسيار مقدس است، نياز دارند. تخم مرغ بن مايه خوان نوروزي است و انواع سفيد و رنگين آن مي بايستي خوان هفت سين را زينت بخشد. زيرا تخم و تخمه نمادي است از نطفه و نژاد و در روز جشن تولد آدميان که تخمه و نطفه پديدار مي گردد، تخم مرغ تمثيلي است از نطفه باروري که به زودي بايد جان گيرد و زندگي يابد و زايش گيهاني انجام پذيرد. پوست تخم مرغ خود نمادي است از آسمان و طاق گيهان.  آينه، سمنو، ماهي، سيب، انار و سکه از ديگر چيزهايي است که خوان نوروزي به آنها مزين مي شود.

    روياندن سبزه و نگريستن به رويش و بالش دانه ها در دوازده روز جشن نوروز از آيين هاي کهن ايرانيان بوده است. رشد بيشتر هر يک از دانه هاي کاشته شده را در گردش سال مظهري از رشد خوب آن دانه در سال نوي زراعي مي پنداشتند. ايرانيان کهن، سبزه روياندن را از زمان جمشيد مي دانستند و معتقد بودند که، جمشيد پس از سرکوب اهريمن و پيروانش (که برکت را از مردم روي زمين گرفته بودند و باد را نمي گذاشتند که بوزد و درختان برويند) به زمين بازگشت. در اين روز که نوروزش ناميدند، هر چوب و درختي که خشک شده بود باز روييد و سبز شد. يادآوري مردگان و بزرگداشت روان درگذشتگان در آخرين روزهاي پايان سال، به ويژه در آخرين شب جمعه سال کهنه، بازمانده از آيين هاي نياپرستي در جامعه هاي دوران ايران باستان است. روز عرفه (آخرين پنجشنبه سال) را که در برخي جاهاي ديگر ايران مانند خراسان به «روز بي بي حور» معروف است، روز مردگان مي پندارند و باور دارند که روان هاي مردگان در اين روز آزادند و از آسمان به زمين فرود مي آيند تا آن روز را نزد کسانشان بگذرانند. 

    فلسفه هفت سين چيست؟

    به طور مقدمه بايد دانست که عدد «هفت» نزد ايرانيان قديم مقدس بود و به خاطر ستارگان هفتگانه يعني «زهره، مشتري، عطارد، زحل، مريخ، زمين و خورشيد» عدد هفت را گرامي مي داشتند. نياکان ما که زرتشتي بودند، اعتقاد داشتند  که عقل مقدس يعني «اهورامزدا» که به او «سپند مينو» نيز مي گفتند، شش وزير بزرگ به نام «امشاسپندان» دارد  که يعني مقدسان جاويدان و اين شش امشاسپند با «سپندمينو» تشکيل (هفت سپند) مي دهند. علت اين که هفت سين به راستي هفت سين است، اشاره به هفت «امشاسپند» است و چون کلمه «سپند» با سين شروع مي شده، روي اين اصل به علامت آن هفت مقدس جاوداني، چيزهايي در نظر گرفته شده که هم با حرف سين شروع شده باشند و هم مورد استفاده مثبت بشر واقع شوند. 

     

    Read more
  • نوروز در اشعار پارسی

    گویندگان ایرانی از دیرباز تاکنون در وصف نوروز و جشن فروردین که همراه مواهب گرانبهای طبیعت و هنگام تجدید عهد نشاط و شادمانی است، داد سخن داده‌اند و ما در ذیل به برخی از لطایف اشعار پارسی در این موضوع اشارت می‌کنیم:

    نوروز فراز آمد و عیدش به اثر بر   نزد یکدگر و هر دو زده یک بدگر بر
    نوروز جهان پرور مانده ز دهاقین   دهقان جهان دیده‌اش پرورده ببر بر
    آن زیور شاهانه که خورشـید برو بست   آورد همی خواهد بسـتن به شجــر بر

    و هم او در قصیده دیگر چنین گوید:

    نوروز بـــزرگ آمــد آرایش علم   میراث به نزدیک ملوک عجم از جم...

    فرخی ترجیع‌بند مشهوری در وصف نوروز دارد که بند اول آن چنین است:

    ز باغ ای باغبان ما را همی بــوی بهـار آید   کلید باغ ما را ده که فردامان به کار آید
    کلید بـاغ را فردا هـــزاران خواستار آید   تو لختی صبر کن چندان که قمری بر چنـار آید
    چو اندر بـاغ تو بلبـل به دیـدار بهار آید   ترا مهمان ناخوانده به روزی صد هـزار آید
    کنون گر گلبنی را پنج شش گل در شـمار آید   چنان‌دانـی که هرکس را همی زو بـوی یار آید
    بهـار امســال پندار همی خوشـتر ز پــار آید   وزین خوشتر شود فردا که خسرو از شکـار اید
    بدین شـایستگی جشنـی بدیــن بایستگی روزی   ملک را در جهان هر روز جشنی داد و نوروزی

    منوچهری مسمطی در نوروز ساخته که بند اول آن این است:

    آمـد نوروز هـــم از بامـــداد   آمدنــش فرخ و فرخنـــده باد
    باز جهان خرم و خـوب ایســـتاد   مرز زمستــان و بهاران بــزاد
    ز ابر سیـــه روی سمن بــوی داد   گیتـی گـردید چـو دارالقـرار

    هم او در مسمط دیگر گفته:

    نوروز بزرگـــم بزن ای مطــرب نـــوروز   زیرا کــه بـود نوبت نوروز به نوروز
    برزن غزلی نغــز و دل‌انگــیز و دلـفروز   ور نیست ترا بشنـو از مـرغ نوآمــوز
    کاین فاخته زان کوز و دگر فاخته زانکوز   بر قافیه خوب همی خــــواند اشــعـار

    بوالفرج رونی گوید:

    جشن فرخنده فروردین است   روز بازار گــل و نسرین است
    آب چون آتش عود افروزست   باد چون خاک عبیر آگیـن است
    باغ پیراسته گلزار بهشـت   گلبن آراسـته حورالــعین است

    مسعود سعد سلمان از عید مزبور چنین یاد کند:

    رسید عید و من از روی حور دلبر دور   چگونـــه باشــم بی روی آن بهــشتی حور
    رسید عید همـایـون شها به خدمـت تو   نهاده پیـش تو هدیه نشاط لهو و ســرور
    برسم عیـد شهـــا باده مـروق نـوش   به لحن بربط و چنگ و چغانه و طنبور

    جمال‌الدین عبدالرزاق گفته:

    اینـک اینک نوبهـار آورد بیــرون لشکری   هریکی چون نوعروســی در دگرگـون زیوری
    گر تماشا می‌کـنی برخیز کاندر بــاغ هست   با چون مشاطــه‌ای و باغ چون لعبـت گری
    عرض لشکر می‌دهد نوروز و ابرش عارض است   وز گل و نرگس مراد را چون ستاره لشکری

    حافظ در غزلی گفته:

    ز کوی یــــار مــی‌آید نسیــم باد نوروزی   از این باد ار مدد خواهی چراغ دل برافروزی
    چو گل گر خرده‌ای داری خدا را صرف عشرت کن   که قارون را غلطهــا داد سودای زرانــدوزی
    ز جام گل دگر بلبل چنــان مست می لــعلست   که زد بر چـــرخ فیروزه صفیر تخـــت فیروزی
    به صحرا رو که از دامن غبــار غم بیفشانی   به گلزار آی کــز بلبل غزل گفــتن بیامـوزی

    هاتف در قصیده‌ای گوید:

    نسیم صبح عنبـر بیز شد بر توده غبـرا   زمین سبز نسرین خیز شد چون گنبد خضرا
    ز فیض ابر آزادی زمین مرده شـده زنده   ز لطف بــاد نوروزی جهان پیر شد برنا
    بگرد سـرو گــرم پرفشانی قمــری نالان   به پای گل به کار جان سپاری بلبل شیدا...
    همایون روز نوروز است امروز و بیفروزی   بر اورنـگ خلافت کرده شاه لافتـی مـاوی

    قاآنی در قصیده‌ای به وصف نخستین روز بهار گوید:

    رساند باد صبـا مـــژده بهار امـــروز   ز توبه توبه نمودم هزار بـار امـروز
    هوا بســاط زمــرد فکنـــد در صحــرا   بیا که وقت نشاطست و روز کار امروز
    سحـاب بر سـر اطفــال بوستان بـــارد   به جای قطره همی در شاهوار امـــروز
    رسد به گوش دل این مژده‌ام ز هاتف غیب   که گشت شیر خداوند شهـــریار امروز

     جغرافیای نوروز

    منطقه‌ای که در آن جشن نوروز برگزار می‌شد، امروزه شامل چند کشور می‌شود و همچنان در این کشورها جشن گرفته می‌شود. برخی آیین‌های نوروز در این کشورها با هم متفاوت‌اند. مثلاً در افغانستان سفره هفت‌میوه می‌چینند؛ اما در ایران سفره هفت سین می‌اندازند.

    جغرافیای نوروز با نام نوروز یا مشابه آن، سراسر خاورمیانه، بالکان، قزاقستان، تاتارستان، در آسیای میانه چین شرقی (ترکستان چین)، سودان، زنگبار، در آسیای کوچک سراسر قفقاز تا آستراخان و نیز آمریکای شمالی، هندوستان، پاکستان، بنگلادش، بوتان، نپال و تبت را شامل می‌شود.

    همچنین کشورهایی مانند مصر و چین جزو سرزمین‌هایی نیستند که در آنها نوروز جشن گرفته می‌شد، اما امروزه جشن‌هایی مشابه جشن نوروز در این کشورها برگزار می‌شود.

    در تاریخ ۳۰ مارس ۲۰۰۹ (۱۰ فروردین ۱۳۸۸)، پارلمان فدرال کانادا، اولین روز بهار هر سال را به عنوان نوروز (Nowruz Day)، عید ملی ایرانیان و بسیاری اقوام دیگر نامگذاری کرد.

    در تاریخ ۲۴ فوریه ۲۰۱۰ سازمان ملل متحد با تصويب يک قطعنامه در مقر سازمان در نيويورک، عيد نوروز را به عنوان روز بين المللي نوروز و فرهنگ صلح در جهان به رسميت شناخت.

    Read more
  • ایران باستان و آداب نوروز

    مورخان برای نوروز آدابی را برشمرده اند که از قدیم الایام در میان پارسیان مرسوم بوده است. که به طور خلاصه به شرح آن ها می پردازیم:

    اسب دوانی : یکی از بازیها و سرگرمیهای ایام جشن نوروز اسب دوانی و چوگان بازی بوده است-
     کشتی گرفتن: از دیگر سرگرمیهای ایام نوروز کشتی گرفتن پلوانان در میدانها بوده است.
    جامه نوروزی: لباس نو پوشیدن خود و خانواده، سرمه کشیدن به چشم و معطر ساختن بدن و لباس و بستن زینت و زیور به خود از آدابی بود که در نوروز ایرانیان به انجام آنها مقید بودند. انتخاب نوع رنگ لباس که عموماً سرخ و سبز بوده است برای افزایش شادی ناشی از آمدن نوزور جلوه ای خاص داشته است.
     حنا بستن: در کنار لباسهای نو و زیبا برای افزایش زیبایی، مردم دست و پای خود را حنا می بستند.
     حلوا و شیرینی: تهیه و خوردن حلوا و شیرینی و عمومیت یافتن آن بین مردم در نوروز، از آدابی است که تا کنون نیز ادامه دارد.
     آرایش و آذین: ایرانیان در نزدیکیهای نوروز ضمن آراستن خود، منازل و کوچه ها را نیز آذین می بستند و به پاکسازی محل سکونت و کار خویش می پرداختند.
    آزادی زندانیان: در ایام نوروز زندانبانان بر زندانیان آسانتر می گرفتند و برخی از آنها نیز از زندان آزاد می شدند. به باور ایرانیان، جمشید در نوروز چینین کرد و از آن پس این سنت همه ساله اجرا می شود و حکومت و مردم به آن پایبند گردیدند.
    هدیه های نوروزی: در ایران هنگام عید داد و ستدهای نوروزی در میان شاهان و مردم معمولی رواج داشته و تا همین سالها این سنت انجام میشده است. این داد و ستدهای به دو گونه بوده اند، یکی از آنها که معمولترین و عمومی ترین بود همان هدیه و بخششی بود که از طرف بزرگترها به زیر دستان و کوچکترها داده می شد. و دیگری که شاید داد و ستدی که در ایام نوروز انجام می گرفت پیش کشهایی بود که از طرف سران سپاه و درباریان و مالکان به دربار فرستاده می شد.
     هفت سین نوروزی: یکی دیگر از آیین های نوروزی که از دیرگاهان پیشینه داشته وهم امروز تقریباً درهمه شهرهای ایران رواجی دارد چیدن سفره « هفت سین » است. سبب گزینش هفت سین روشن نیست، اما عدد هفت یکی از اعداد مورد احترام و مذهبی ایرانیان باستان بوده است. احتمال می رود هفت سین را به مناسبت هفت امشا سپند برگزیده باشند، همچینین محتمل است سفره هفت سین دگرگون شده سفره ای باشد که در ایام فروردگان برای پذیرایی از فروهرهای درگذشتگان در اطاق مرده و یا بالای بام خانه ها می گذاشتند.
    به هر حال انتخاب هفت سین و اینکه هرسین را به نام کدام امشاسپند نام کرده و سبب آن انتخاب چه بوده است هنوز بر کسی معلوم نیست. بعضی هم معتقدند که بجای هفت سین، هفت شین هم می تواند باشد.
     سبزی کاری : مردم چند مدت قبل از آغاز نوروز در ظرفهای کوچک گندم و جو و عدس و مانند اینها تهیه می کردند و آنها را در همان ظرفها سبز می کردند که در منزل ویا هفت سین می گذاشتند و با دیدن آن طبیعت را به خاطر آورده و سبزه بهار را به خانه های خود نوید می دادند.
    تبریک نوروزی: از آیین های دیگر نوروز گفتن تبریک به یکدیگرست، بطوریکه هر شخص با دیدن خویشان و یا دوستان خود آمدن نوروز را تبریک گفته و آرزو می کند که طرف مقابل صد سال و یا هزار سال زنده باشد و نوروزهایی را درک کند.
    آداب و سنن دیگری نیز در نوروز وجود دارد که همه آنها را می توان در نغمه سرایی، خنیاگری، باده گساری و چنگ زنی خلاصه کرد. بهر حال به نظر می رسد که همه آداب و سنن نوروز در جهت شادمانی و بهره گیری بیشتر از طبیعت و لذات دنیوی است.

     

    Read more
  • چرا نوروز را نوروز گفتند؟

    در علت نامگداری نوروز تقریبا با توجه به ترکیب کلمه نوروز که از دو کلمه « نو » و « روز » تشکیل شده است، اختلاف نظری وجود ندارد؛ اما اگراختلافی است در شخصیتی است که این روز را نام نهاد. آنچه مسلم است این است که نوروز آغاز تحولی مثبت در جامعۀ آن روز بوده است. یا خسم نابود شد یا عدالت کسترش یافت و یا ...

    مرحوم علامه مجلسی در بحار از قول ابوریحان بیرونی می نویسد « بعضی از حشویه گفته اند که وقتی سلیمان بن داود انگشتر خود را گم کرده بود، ملک و پادشاهی از او رخت بربست. اما بعد از چهل روزآن به وی بازگشت. بعد از آن شوکتش به او بازگشت و پادشاهان نزد او آمدند و پرندگان به فرمان او در آمدند و فارسیان گفتند: نوروز آمد. یعنی روز جدید آمد. و به این خاطر نوروز نام گرفت. که سلیمان به باد فرمان داد و پرستوها را به حضور پذیرفت...»
    اینکه جمشید همان سلیمان باشد یا اینکه سلیمان نوروز را ایجاد کرده باشد مورد مخالفت برخی از مورخان قرار گرفته است. 
    ولی دانشمندانی مانند ابن مقفع ثابت کرده اند که این نشریه اشتباه محض است چه را که بین جمشید و سلیمان سه هزار سال فاصله است.
    دهخدا علت نامگذاری نوروز این گونه ارائه می دهد که :
    « ایرانیان باستان جشنی داشتند بنام فروردگان [ فروردیان ] و آن ده روز طول می کشیده. فروردگان که در پایان سال گرفته می شد ظاهراً در واقع روزهای عزا و ماتم بوده نه جشن و شادی، چنانکه بیرونی راجع به همین روزهای آخرسال در نزد سغدیان گوید: در آخر ماه دوازدهم « خشوم » اهل سغد برای اموات قدیم خود گریه و نوحه سرائی کنند و چهره های خود را بخراشند و برای مردگان خوردنیها و آشامیدنیها گذارند.
    ظاهراً به همین سبب جشن نوروز که پس از آن می آمده علاوه بر آنکه روز اول سال محسوب می شده روز شادی بزرگان بوده است. فردوسی که بدون شک مواد شاهنامۀ خود را مع الواسط از خداینامک و دیگر کتب و رسایل پهلوی اتخاذ کرده ، اندر پادشاهی جمشید گوید :

    به فرکیانی یکی تخت سـاخـت                      چه مایه بدو گوهر اندر نساخت
    که چون خواستی دیو برداشتی                  زهـامون به گردون برافراشـتـی
    چو خـورشـید تـابان میـان هوا                       نـشـسـت بـر او شـاه فرمـانـروا
    جهان انجمن شـد بر تخت اوی                        فـرو مـانـده از فـره بـخـت اوی
    بـه جـمشــید گـوهر افشـاندند                          مـر آن روز را روز نـو خـواندند
    سـر سـال نـو هـرمز فرودیـن                           برآسوده از رنج تـن دل زکیـن
    بزرگان به شـادی بسیـاراستند                    من وجـام و رامـشگران سـاختند
    چنین روز فـرخ از آن روزگـار                            بمانـده از آن خسـروان یـادگـار

    دربارۀ پیدایش نوروز افسانه های بسیار نقل شده که هر چند اساطیر است اما تواتر آن اخبار وجه تسمیه نوروز و همچنین قدمت انتصاب آن به اعصار آریایی نیک آشکار می گردد.
    یکی از آن افسانه ها به صورت زیر می باشد:
    «... بعضی گفته اند که جمشید که او اول « جم » نام داشت و عربان او را « منوشلح» می گویند، سیر عالم می کرد چون به آذربایجان رسید فرمود تخت مرصعی را بر جای بلندی رو به جانب مشرق گذارند و خود تاج مرصعی بر سر نهاده بر آن تخت بنشیند ، همینکه آفتاب طلوع کرد و پرتوش بر آن تاج و تخت افتاد، شعاعی در غایت روشنی پید آمد، مردمان از آن شادمان شدند و گفتند این روز نو است...»
    در آثار زبان فارسی بعد از اسلام هر جا که نسبت نوروز به جمشید نیست، شیوه سخن به گونه ای است که نسبت این جشن را به کیانیان می دهند.

     

     

    Read more
  • آداب عید نوروز

    آداب عید نوروز-عید نوروز چون اعیاد اسلامی، از آداب و رسومی خاص اسلامی برخوردار است و علاوه بر آن، برخی آداب و رسوم نیکو نیز در ایام نوروز در میان مردم ایران زمین، دیده می شود، در ادامه به برخی از این آداب و رسوم اشاره می کنیم:

      نماز عید

    یکی از آداب عید نوروز خواندن نماز عید است.شیخ طوسی(ره) فرموده است: نماز ظهر و عصر روز نوروز را که خواندی چهار رکعت نماز با دو سلام (دو رکعت دو رکعت) می خوانی رکعت اول پس از حمد ده بار سوره «قدر» رکعت دوم پس از حمد ده بار سوره «کافرون» رکعت سوم پس از حمد ده بار سوره «توحید» رکعت چهارم پس از حمد ده بار سوره «ناس» و «فلق» (معوذتین). و در پایان نماز سجده شکر بجاآور و در آن دعاکن تا خداوند گناهان ۵۰ ساله ات را ببخشد.


     نظافت و لباس تمیز
    یکی دیگر از آداب عید نوروز پوشیدن لباس نو و تمیز است.نظافت و رعایت بهداشت و نیز پوشیدن لباس تمیز و استفاده از عطر و بوی خوش در صورت امکان از وظایف اخلاقی و اجتماعی نوروز است. از امام صادق(ع) نقل شده است که فرمود: «و

    Read more
  • خوش به‌حال غنچه‌های نیمه‌باز

    بوی باران، بوی سبزه، بوی خاک
    شاخه‌های شسته، باران‌خورده پاک
    آسمانِ آبی و ابر سپید
    برگ‌های سبز بید
    عطر نرگس، رفص باد
    نغمۀ شوق پرستوهای شاد
    خلوتِ گرم کبوترهای مست
    نرم‌نرمک می‌‌رسد اینک بهار
    خوش به‌حالِ روزگار
    خوش به‌حالِ چشمه‌ها و دشت‌ها
    خوش به‌حالِ دانه‌ها و سبزه‌ها
    خوش به‌حالِ غنچه‌های نیمه‌باز
    خوش به‌حالِ دختر میخک که می‌خندد به ناز
    خوش به‌حالِ جام لبریز از شراب
    خوش به‌حالِ آفتاب
    ای دلِ من گرچه در این روزگار
    جامۀ رنگین نمی‌پوشی به کام
    بادۀ رنگین نمی‌بینی به‌ جام
    نُقل و سبزه در میان سفره نیست
    جامت از آن می که می‌باید تُهی‌ست
    ای دریغ از تو اگر چون گُل نرقصی با نسیم
    ای دریغ از من اگر مستم نسازد آفتاب
    ای‌ دریغ از ما اگر کامی نگیریم از بهار
    گر نکوبی شیشۀ غم را به سنگ
    هفت‌رنگش می‌شود هفتاد رنگ
    فریدون مشیری
    از مجموعۀ «ابر و کوچه»

     

    Read more
  • درباره نوروز

    نوروز یکی از کهن‌ترین جشن‌های به جا مانده از دوران باستان است. خاستگاه نوروز در ایران باستان است و هنوز مردم مناطق مختلف فلات ایران نوروز را جشن می‌گیرند. زمان برگزاری نوروز، در آغاز فصل بهار است. نوروز در ایران و افغانستان آغاز سال 

    نو محسوب می‌شود و در برخی دیگر از کشورها تعطیل رسمی است.

    مجمع عمومی سازمان ملل در نشست ۴ اسفند ۱۳۸۸ (۲۳ فوریه ۲۰۱۰) ۲۱ ماه مارس را به‌عنوان روز جهانی عید نوروز، با ریشهٔ ایرانی به‌رسمیت شناخت و آن را در تقویم خود جای داد. در متن به تصویب رسیده در مجمع عمومی سازمان ملل، نوروز، جشنی با ریشه ایرانی که قدمتی بیش از ۳ هزار سال دارد و امروزه بیش از ۳۰۰ میلیون نفر آن را جشن می‌گیرند توصیف شده‌است.

     نوروز از دیدگاه اسلام و تشیع

    در اسلام و به ویژهٔ آیین تشیع به نوروز به عنوان روزی خجسته نگاه شده است و بر گرامی داشتن آن تأکید شده است. از دیدگاه شیعه، نوروز روز ظهور امام زمان است. در حدیثی

    Read more

Latest Articles

Most Popular

  • Sridevi
    Sridevi
    Sridevi Kapoor(born 13 August 1963, knownmononymouslyasSridevi),is anIndianfilm actresswhowas born to Ayyapan and Rajeswari....
  • Googoosh
    Googoosh
    Faegheh Atashin(Persian:Fāeqe Ātaŝin‎,Azerbaijani:Faeqeh Atashin, born on 5 May 1950 inTehran), alsoknown by her stage...
  • The Rise of Automated Trading Systems in Oil Markets
    The Rise of Automated Trading Systems in Oil Markets
    Automated trading systems (ATS) have revolutionized the way oil is traded, offering speed, efficiency, and reduced human error....
  • Amanda Seyfried
    Amanda Seyfried
    Amanda Michelle Seyfried(/ˈsaɪfrɛd/born December 3, 1985) is an American actress and model. She began her career as a child...
  • Adele
    Adele
    Adele Laurie Blue AdkinsMBE(born 5 May 1988), better known simply asAdele, is an English singer, songwriter, musician,...